بیانیه هیئت داوران( معمار ۸۲ )

از طرف اعضای محترم هیئت ژوری، نتیجه جایزه بزرگ معمار ۸۲ را به شرح زیر اعلام می‌کنم.
در این دوره ما به جای رتبه پنجم دو رتبه چهارم که امتیازات مساوی داشته‌اند داریم. این دو عبارتند از:


طرح شماره ۱۳۳، مرکز همایشهای سعادت‌آباد، کار دفتر معماری هسته طراحی
این ساختمان به لحاظ نما برجسته اما به لحاظ سازماندهی داخلی معمولی است. شکستن نمای بیرونی به گوته‌ای که در نمای بیرونی بافتی متشکل از سایه‌ها پدید آید و در داخل نورپردازی متنوع و متمایز شکل بگیرد، از امتیازات پروژه است، در کشورهای پیشرفته عموما” نمای ساختمانها محدود به مقررات شهری است، ولی آرایش داخل تا حد زیادی آزاد است، در این پروژه، که به نوعی نشان‌دهنده مشکل رایج ساختمانهای شهری در تهران است، نمای بنا کاملا” آزاد ولی پلان محدود به مقررات و کلیشه‌های نامناسب دستوری طراحی شده است.


طرح شماره ۱۴۱، ساختمان سراج، کار بهرام شکوهیان
در این ساختمان الگوی عملکردی بنا، با معماری ساده ولی قابل توجهی ارزش‌گذاری شده است. این ساختمان متعلق به محجموعه بناهای کم و بیش هم شکل است که در مجموعه‌ای بزرگتر قرار دارند. به رغم زمان بسیار محدود طراحی، معمارسعی کرده است نوعی گفتگوی سبک‌شناسی بین ابنیه مختلف به وجود آورد. نمای آجری با سطوح عقب نشسته سفید رنگ و تناسبات خاص، ساختمانهای سنتی ایرانی را تداعی می‌کند.

رتبه سوم طرح شماره ۱۰۵ ، مجموعه ورزشی اسب سفید ، کار دفتر دکتر اسماعیل طلایی و همکاران
این مجموعه ورزشی با فرمهای پیچ و تاب خورده و تا حدودی پیچیده و دیوارها و سقف کاذب گاهی به معماری کیچ نزدیک می‌شود اما به خوبی توانسته است توقعات عملکردی و زیبایی شناسی بهره‌برداران از این گونه فضاهای گذاران اوقات فراغت را برآورده کند. به کارگیری فرمهای هم‌خانواده در بیرون و در داخل ساختمان نوعی انسجام فضایی را به وجود آورده است که در به کارگیری مصالح یکسان در کف، دیوارها و سقف فضاهای مختلف مورد تاکید قرار می‌گیرد این بنا از نظر توجه به جزئیات فنی و هنری قابل توجه است.

در مرتبه دوم هم دو کار برگزیده شده‌اند که هر دو امتیازات یکسان داشته‌اند عبارتند از:


طرح شماره ۱۴۵، ایستگاه مترو آزادی، کار مهندسان مشاور همگروه
ایستگاه مترو از کاربریهای عمومی بسیار مهم است که کمتر به لحاظ معمارانه مورد توجه قرار گرفته است. در اینجا به رغم وجود محدودیتهای مشخص فنی و فقدان بنیان حجمی خارجی (که مشخصه کلیه ساختمانهای زیرزمینی است) طراح کوشیده است از طریق کف سازی و طراحی دیوارهای ایستگاه نوعی فضای سرگرم کننده و در عین حال شایسته را ایجاد کند. طرح ورودی، به لحاظ سعی در ایجاد عنصری شهری که با متن اطراف خود ایجاد نوعی ارتباط کند قابل توجه است. به رغم نکات مثبت فوق، طرح کفها، ایده‌ای برجسته و زیبایی شناسانه را مطرح نمی‌کند.


طرح شماره ۱۱۰، دفتر مرکزی شرکت لوله اهواز، کار مهندسان مشاور آژند شهر
اهمیت اصلی این ساختمان در ایجاد فضای خاص و غنی از طریق تقسیم فضای داخلی توسط یک فضای خالی بزرگ است که در بعضی از طبقات تمامی عرض ساختمان را می‌پیماید. دستیابی به این الگوی الترناتیو در فضایی محدود در ایران کم‌سابقه است، توجه به جزئیات معماری و ایجاد ارتباط سبک شناسی بین داخل و بیرون قابل توجه است. نکته منفی این بنا استفاده از بعضی عناصر تا حدی شناخته شده و ناموفق از قبیل پوشش نورگیر داخلی ست.


و سرانجام رتبه اول طرح شماره ۱۲۴ ساختمان کانون وکلای ایران، کار هادی میرمیران
این پروژه دارای نمایی شاخص است. فضای خالی میانی علاوه بر تامین نور طبیعی به ایجاد عمق بصری در جهت محور طولی ساختمان و گسترش عمودی فضای داخلی کمک کرده است. شباهت آرایش پلان نما انسجام فضایی قابل توجهی را به وجود آورده است. علی‌رعغم نکات مثبت فوق، تقسیم محدود بنا به دو قسمت متمایز که توسط فضای خالی از هم جدا شده‌اند به کاربری بنا لطمه زده است و می‌تواند با اهداف اولیه پروژه در تضاد قرار گیرد.

دیدگاه‌ها بسته هستند.